Ziua Imnului Național

In jos

Ziua Imnului Național

Mesaj  alayyya la data de Mier Iul 29, 2009 8:31 am

Ziua Imnului Național
„Deșteaptă-te, române!” este, din 1990, Imnul Național al României.
Muzica are autor necunoscut. Versurile și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureșanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848.Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, redactat și publicat în timpul Revoluției de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni brașoveni, fiind cântat pentru prima oară la Brașov, într-o grădină din Șchei, și nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, așa cum este îndeobște cunoscut.
De atunci, acest imn a fost cântat cu ocazia fiecărui conflict în România, datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el. Acesta a fost și cazul în timpul revoluției anticomuniste din 1989, când practic instanteneu și generalizat a fost cântat ca un adevărat imn național, înlocuind imnul folosit de regimul comunist „Trei culori”.
Timp de câțiva ani „Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Moldovei, dar a fost înlocuit în 1994 cu „Limba noastră”.
Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 și 11.

(Sursă: internet)avatar
alayyya

feminin
Numarul mesajelor : 20
Varsta : 59
Localizare : Onesti
Data de inscriere : 29/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://afonoca.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum