SPAMul

In jos

SPAMul

Mesaj  SFetnicul la data de Lun Mar 31, 2008 6:53 pm

Ce este mesajul spam?

In Tehnologia Informatiei, spam se refera la mesaje email nesolicitate trimise in bloc (junk email). Aceasta inseamna ca un mesaj cu continut comercial sau chiar irelevant este transmis catre o multitudine de destinatari, care nu l-au solicitat.

Mesajele spam constituie un subiect controversat in Curtile de Justitie de pretutindeni, mai ales in ce priveste dreptul de a trimite mesaje catre adrese de email publice si private. Este mai curand o problema de consimtamant, decat de continut.

Pe langa mesajele de email, autorii de spam dezvolta noi cai de atac, folosind de exemplu mesageria instant/ instant messaging (spim), weblogs, Short Messagaing Service (SMS) sau pretinzand ca ofera servicii de optimizare pentru motoarele de cautare pe Internet (spamdexing).

Scopul mesajelor spam

Scopul acestor mesaje este de a tenta persoanele neavizate, sa cumpere produse si servicii mai mult sau mai putin legitime. Daca in trecut, principalul motiv era de a bombarda newsgroup-uri sau liste de email cu mesaje inutile sau inadecvate, in prezent spam-ul este "perfectionat", orientandu-se catre interese banesti. Intalnim in mod curent spam comercial si uneori spam legat de anumite momente (campionate internationale, evenimente, subiecte de interes global).

Cele mai cunoscute obiective de email spam sunt:
Promovarea si vanzarea de produse si servicii.
Culegerea de informatii confidentiale (harvesting), cum ar fi parole, conturi bancare, etc. prin loterii online, fraude bancare sau mesaje umanitare.
Promovarea de concepte si ideologii.
Trimiterea de spam viral:
Infectarea si transformarea sistemului destinatar in PC zombie, pentru a forma retele periculoase (botnets).
Furt de identitate si frauda.
Metode de email spamming

Autorii de spam ofera de obicei serviciile lor (deseori ilegale) companiilor sau persoanelor care cauta un mod "mai ieftin" de a-si promova produsele.

Spammerii fie vand bazele de date companiilor interesate, fie vand serviciul complet: colectare de date, proiectarea canalului de transmitere a mesajului, pentru a evita detectarea sursei, si trimiterea de spam.
Promotorii castiga prin plasarea costurilor de publicitate asupra destinatarilor mesajului.

Mesajul spam este expediat catre colectii de adrese de email, culese prin diverse modalitati:

Harvesting (folosirea unor programe de cautare a adreselor de email in zonele publice, pe site-uri web sau pe servere de mail neprotejate);
Flooding sau dictionary spamming (generarea automata de conturi pe anumite domenii);
e-pending (cautarea de adrese valide pentru anumite persoane sau criterii);
Usenet posting (trimiterea catre newsgroup-uri);
Inscrierea in liste de email, cu scopul de a obtine acces la lista tuturor adreselor disponibile;
Accesarea agendei de contacte sau a datelor personale ale utilizatorilor, folosind programe malware;
Spionarea traficului de retea;
Sustragerea bazelor de date cu informatii;
Folosirea de virusi care inregistreaza datele introduse de utilizatori in formulare online.

Consecinte

$ Diverse sisteme sunt traversate de mesajul spam pana ce acesta ajunge la destinatie, pentru a ascunde expeditorul real.
$ Furnizorii de servicii de Internet (ISP) se confrunta cu probleme serioase de costuri si functionare, cum ar fi timp de procesare, viteza de procesare, costuri pentru latimea de banda.
$ Companiile si utilizatorii personali trebuie sa aplice liste sau scheme de filtrare, care maresc volumul din sistem, prin procesarea si stocarea unor cantitati mai mari de date.
$ Livrarea de mesaje si navigarea pe Internet sunt incetinite considerabil.
$ Mesajele cu spam viral raspandesc malware si sustrag date confidentiale.
$ Un mail-inbox aglomerat este un factor stresant pentru orice utilizator.

Cum evitati mesajele spam

$ Folositi solutii antivirus si antispam, actualizate in permanenta.
$ Actualizati in mod regulat sistemul de operare si aplicati cele mai recente "patch"-uri.
$ Verificati intotdeauna autenticitatea expeditorului si folositi semnatura digitala.
$ Aplicati filtre de continut, reguli euristice, filtre baysiene, graylists.
$ Nu deschideti mesajele suspecte.
$ Nu raspundeti si nu trimiteti mai departe mesajele spam.
$ Nu folositi instructiunile de dezabonare din astfel de mesaje.
$ Ignorati mesajele care sustin ca "ati solicitat" ceva sau ca ati incercat sa trimiteti un mesaj si ati primit o "eroare de transmitere".
$ Folositi conturi de email si nume diferite, cand va inscrieti in newsgroups ori chat rooms.
avatar
SFetnicul
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 101
Varsta : 43
Localizare : Bacău
Data de inscriere : 16/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.sfetnicul.ro

Sus In jos

Re: SPAMul

Mesaj  SFetnicul la data de Mier Feb 18, 2009 8:36 am

1. Ce este un SPAM?
Spamming (sau spam) este procesul de expediere a mesajelor electronice nesolicitate, de cele mai multe ori cu caracter comercial, de publicitate pentru produse și servicii dubioase, practicată în industria e-marketingului și de proprietarii de situri pornografice. Spam-ul se distinge prin caracterul agresiv, repetat și prin privarea de dreptul la opțiune.

2. Cum au aflat adresa voastră?
Cel mai des, se fură adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informații politice, retrimitere de prezentări PowerPoint etc., si care, la rândul lor, sunt retrimise CU TOATA LISTA DE ADRESE DE EMAIL VIZIBILĂ. După care, culmea, listele respective se vând sau se negociază cu alți spammeri (autori și manipulatori de spam).

3. Câti bani se fac cu adresele Dumneavoastră de e-mail?
Tom Cowles de la Empire Towers făcea 12 milioane de dolari pe an. Bernard Balan, un spammer din Ontario, obținea la un moment dat 10.000 de dolari pe zi, iar Alan Ralsky (cel mai longeviv și mai prolific spammer) câștiga suficient cât să conducă un Jaguar și să locuiască într-o casă de 240 mp. Jeremy Jaynes, al 8-lea cel mai prolific spammer din lume în 2004, susținea că făcea 750.000 de dolari lunar din spamming.

4. Ce-i de făcut pentru a evita spamul?

A. De fiecare data când trimiteți un email la mai mult de 1 (un) destinatar, si nu este necesar ca aceștia să-și vadă reciproc adresele, ca de ex. un banc, folosiți modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor SĂ NU APARĂ în conținutul mesajului. VĂ RUGAM DIN SUFLET, FOLOSIȚI ÎNTOTDEAUNA MODUL BCC!
Modul BCC se găseste în orice program de trimitere a mailurilor, dar trebuie activat. La yahoo se afla deasupra lui TO, și scrie ADD BCC. Apăsați pe acest anunț și se deschide fereastra pentru BCC.

B. Atunci când dați un FORWARD (redirecționare) pe un mesaj, dedicați doar câteva secunde pentru A ȘTERGE TOATE ADRESELE ce provin din emailul anterior. CÂT SE POATE DE SIMPLU!

Este folositor pentru Dumneavostră în primul rând de a lua în considerare cele ce urmează!

Ce sunt acele emailuri de genul: Salvați săraca fetiță bolnavă de cancer?
Ei bine, toate, TOATE aceste emailuri care va cer să faceți un FORWARD (redirecționare) sunt la origine O MINCIUNA! Ștergeți-le!
Atenție: unele dintre ele sunt virusate sau conțin alte surprize nedorite.
NICIO COMPANIE (ca MICROSOFT, de exemplu) nu donează bani pentru redirecționarea acestor mesaje.
Nicio companie mare ca Yahoo nu va închide messengerul sau nu vă va restriționa accesul dacă nu știu ce nu faceți. Yahoo NU ARE INTERES să își piardă clienții !!!

Nu trimiteți si nu deschideți (executati) fisiere .exe sau .doc, decât dacă sunteți siguri ca provin dintr-o sursa de încredere.

Ce se intimpla cu linkul REMOVE dintr-un spam?
ESTE DE ASEMENEA O MINCIUNA! Adică, atunci când vi se trimite un spam (email nesolicitat) și vi se spune că, dacă vreți sa fiți eliminat de pe listă, să raspundeți cu REMOVE, este numai pentru a verifica, din lista, care emailuri sunt reale și valabile. Răspunzându-le, în mod automat și indirect nu faceți altceva decât să le confirmați că adresa voastră este reală, iar ei nu numai că vă trimit spam în continuare, ba chiar vând adresa voastră de email altor spammeri.

Puteți să răspândiți și Dumneavoastra celor apropiati acest email, dar cu adresele scrise în BCC!
Să aveți o zi minunată!... fără spam.
avatar
SFetnicul
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 101
Varsta : 43
Localizare : Bacău
Data de inscriere : 16/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.sfetnicul.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum