Schimbare de nume la SAM Corbasca

In jos

Schimbare de nume la SAM Corbasca

Mesaj  SFetnicul la data de Sam Noi 22, 2008 4:44 pm

Mare zi mare, Corbasca în sărbătoare

Școala de Arte și Meserii Corbasca, în colaborare cu Universitatea din Bacău, Universitatea din Florența- Italia, Inspectoratul Școlar Bacău, Primăria Corbasca au organizat în data de 30 octombrie 2008 evenimentul cultural „Atribuirea numelui Gheorghe Caragață Școlii de Arte și Meserii Corbasca.

Gheorghe Caragață (1907-1978) a urmat liceul la Tecuci și Facultatea de Litere de la Iași. Este bursier al statului roman la Roma (1933–1935 ), Doctor în Litere al Universității din Roma, a adus prestigiu de cărturar roman și mândria de fiu al satului ca profesor la Universitatea din Firente-Italia (1935-1978). Este autor de Studii Lingvistice și Istorie a literaturii, membru al Școlii Române din Roma, membru fondator al Societății Academice Române din Exil, Membru al Societății Lingviștilor Florentini, distins de Vatican cu Crucea de Comandor al Ordinului Sfântul Silvestru, luptător al cauzei românilor printre străini, s-a sfârșit cu dorul de țară.

Programul a început cu primirea invitaților: inimosul și neobositul profesor Ioan Dănilă, inițiatorul acestui proiect, Bruno Mazzoni, decanul Facultății de Limbi și Literaturi Străine din Pisa-Italia, Alexandru Caragață, descendent al literatului, din Florenta–Italia, prof. Țuțuianu Ion, nepotul lui Gh. Caragață, reprentanți ai Inspectoratului Școlar, ai Arhivelor Statului din Bacău, profesori, studenți la Litere, rude, fii ai satului.

Apoi s-a inaugurat casa memorială „Gheorghe Caragață”, unde s-au putut descoperi documente, cărți, fotografii ce au aparținut cărturarului. Profesorul Ioan Dănilă și Țuțuianu Ion au evocat personalitatea marelui literat, după care s-a dezvelit firma școlii și placa memorială. A urmat un program cultural-artistic susținut de grupul „Tinere ramuri”, instructor Bolfă Ilinca, „Dansuri populare de la noi” cu grupul de dansuri „Plaiuri corbeștene” condus de înv. Rădoi Elena.. S-a vizitat micromuzeul școlii „Tradiții românești” organizat de învățătorii Rădoi Elena și Cucoș Ionel, care a mai realizat o expozitie de obiecte vechi și una de monezi și bancnote vechi.

Au urmat discuții referitoare la personalitatea lui Gheorghe Caragață și la necesitatea atribuiri numelui școlii.
Evenimentul s-a încheiat în incinta Primariei Corbasca cu înmânarea de diplome de excelență și de participare la Simpozionul Internațional „Romanitate, românitate, românistică. Omagiu Gheorghe Caragață”.
Sperăm ca această activitate să fie începutul mult așteptat al promovării învățământului corbeștean cât și a Comunei Corbasca.

Institutori, Fînaru Elena și Cornel
Școala cu clasele I-VIII Scărișoara - Corbasca
Școala cu clasele I-IV Marvila - structură

Mai jos redăm imagini de la eveniment, puse la dispoziția Comunității de colegii noștri din Corbasca:Felicitări dlui conf.univ.dr. Ioan Dănilă, sufletul acțiunii, și organizatorilor locali.
SFetnicul
avatar
SFetnicul
Admin

masculin
Numarul mesajelor : 101
Varsta : 43
Localizare : Bacău
Data de inscriere : 16/03/2008

Vezi profilul utilizatorului http://www.sfetnicul.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum